top of page

Der er ikke en linje mellem skolesucces og livsucces, men samfundet fokuserer meget på skoleperformance

Kristian Larsen

Albert Einstein blev født som tysker men nåede at blive statsborger i flere forskellige lande blandt andet schweiz og USA hvor han endte sine dage. Han flyttede til USA et år efter 2. verdenskrig brød ud og nåede at leve 15 år i America. 

 

 Han er kendt som en af ude største fysikere i verdenshistorien, og han har derfor en vis troværdighed. Han er kendt for sin teoretiske opdagelser indenfor fysik bl.a. evolutionsteorien, men han er dog også kendt som en politisk aktiv  person og også som en person med store sociale kompentencer.

​

Hans citat: "Everybody is a genius, but if you judge a fish by its ability to climb a tree, it will live its whole life believing it is stupid". Dette citat kan sammenlignes med Howard Gardners ide om at mennesket har 9 forskellige intellegenser, og det at et menneskes intellegens ikke udelukkende kan bestemmes ud fra en test. Howard Gardners teori går ud på at der er forskellige måde at være klog på og at der er forskellige måder at lære på, dette kan meget vel perspektiveres til måden vi underviser i skoler idag. Alle får samme opgaver og arbejdsprocessen skal være ens for alle elever. Denne måde at undervise på bliver brugt i stort set alt form for skole, og der bliver derfor ikke slået tvivl om det overhovedet, er den rette måde at undervise på.

 

I det danske skolesystem bliver alle elever undervist på stort set samme måde, men i forhold til den viden vi har om forskellige intellegenser, og det faktum at alle mennesker ikke har den samme måde at lærer på, gør vi det så på den rigtige måde.

 

Hvis du vil læse mere om Howard Gardner og de 9 intellegenser 

Om Kristian Larsen

Kristian Larsen er ansat hos Aalborg universitet, hvor han er leder af institut for læring og filosofi. Hans akademiske grad er ph.d.

​

Vi var så heldige at få et skriftligt interview med Kristian Larsen, hvor han blandt andet svarede på nogle spørgsmål og gav os hans syns på netop den problemstilling vi arbejder med. Interviewet kan du læse herunder.

​

CAPS: Kristians svar

​

Ud fra hvilke læringsmetoder lærer børn og unge bedst? Og hvilke rammer og forhold kræver dette?

DET AFHÆNGER AF HVAD DER SKAL LÆRES OG HVEM BØRNENE ER.. DET CENTRALE ER AT BØRNS ERFARINGER BRINGES I SPIL OG AT MANGE SANSER ER MED

 

​

Mener du at elever bliver undervist efter de måder de bedst lærer på, og hænger dette sammen med det de har brug for i livet efter skolen?

NEJ DET MENER JEG IKKE OG SKOLEN ER IKKE NØDVENDIGVIS GOD FOR AT MÅLE SUCCES I LIVET –DER ER FOR MEGET RØV MOD STOL I SKOLEN

 

 

 

Hvilket pres ligger på eleverne, og er dette et problem?

STORT PRES.. PRÆSTATIONSKULTUR OG STRESS BLIVER ET STØRRE OG STØRRE PROBLEM

​

 

 

Hvilken indflydelse tror du at gode eller dårlige karakterer har på unges liv i nuet og i fremtiden? Er dette noget der skal ændres på?

DER ER IKKE EN LINJE MELLEM SKOLESUCCES OG LIVSSUCCES, MEN SAMFUNDET FOKUSERER MEGET PÅ SKOLEPERFORMANCE

 

 

 

Hvordan tror du at folkeskolen kan skabe et godt liv for flest mulige unge? Både i tiden som folkeskoleelev, men især også i det efterfølgende liv?

VIA MANGFOLDIGE MÅDER AT UNDERVISE PÅ.. AT DE BLIVER KRITISKE OG REFLEKTIVE FREM FOR AT ”KUNNE UDENAD”

bottom of page